Teatrul de păpuși

Teatrul profesionist de papusi „Pinocchio”

Intemeiata in 1990, ca initiativa privata (prima de acest gen in Romaniapostdecembrista), Trupa de papusari profesionisti “Pinocchio”, realizata de profesorul si animatorul cultural Viorel Garbaciu, nu a rezistat decat o stagiune pe piata culturala a Gorjului. Succesul evident, de public si stima, obtinut atunci l-a determinat, in 2004, pe noul director al Scolii Populare de Arta Targu-Jiu, acelasi Viorel Garbaciu, sa reia initiativa creerii unui teatru de papusi pentru copiii Gorjului.
Cu sprijinul exceptionalei animatoare a teatrului gorjean din ultimele patru decenii ale secolului trecut, regretata Ligia Tilici, o serie de 10 tineri selectionati prin concurs a urmat vreme de sase luni de zile cursurile intensive pentru actori-manuitori de papusi si marionete.
Prima premiera a primei stagiuni permanente a avut loc in 24 septembrie 2005, la Targu-Jiu, cu reprezentatia piesei «O poveste din padure” de Radu Gyr. Decorurile si papusile au fost imaginate si realizate de maestrul scenograf Eustatiu Gregorian, iar regia a apartinut doamnei Ligia Tilici.
Incepand cu 1 ianuarie 2006, membrii trupei au capatat statut de salariati ai Scolii Populare de Arta. Iata componenta trupei, atunci ca si acum: Maria Paleologu, Liana Fotescu, Daniela Rednic, Mihai Gheorghe, Minodora Vasile, Adina Popescu, Alina Mornea, Simona Stanca.

Au urmat alte si alte spectacole (“Cei trei iepurasi poznasi”, dramatizare de Ligia Tilici, “Ce-o sa fie Bondocel”, de Marcel Breslasu, “O intrecere ca-n basme” de Viorica Rogoz, “Maiastra Lumii – Copilaria lui Brancusi”, de acelasi autor, spectacol cu actori, “Fata babei si fata mosului”, dupa Ion Creanga.
Scenografia spectacolelor, ca si schitele papusilor au fost imaginate de artistii plastici Eustatiu Gregorian si Valer Neag. Decorurile pieselor de pana acum au fost realizate de Carol Land si Ion Lazar. Regia artistica a fost semnata de Mariana Ghitulescu si Cornelia Diaconu, ambele actrite ale Teatrului Dramatic “Elvira Godeanu”, dar si de catre papusarii: Maria Paleologu si Mihai Gheorghe. Muzica si textul cupletelor (exceptand “Povestea din padure” si “Maiastra Lumii”, toate celelalte piese au fost comedii muzicale) au fost semnate de Viorel Garbaciu.
Din septembrie 2005 si pana la aceasta ora (februarie 2009), Trupa de papusari “Pinocchio” a oferit copiilor Gorjului peste 300 de spectacole, in mai toate orasele si comunele judetului. In noiembrie 2008, trupa a efectuat un turneu de succes in sudul Olteniei, in zona Calafat.