Meșteșugarii gorjeni

Mestesugarii gorjeni, instructori ai Scolii Populare de Arta

Maria Dinoiu – Polovragi

mioara_dinoiu_01Tanti Mioara, cum ii spun cu dragoste fetele de la Contabilitate, este, cu siguranta, veteranul de la aceasta ora intr-ale stravechiului mestesug al tesutului din Gorj. Un Gorj mai aparte insa, deoarece, fie ca lucreaza in lana sau bumbac, dumneaei foloseste modele specifice Tarii Novacilor, cele care aduc mai degraba cu tesaturile traditionale din Marginimea Sibiului decat cu cele neaos gorjenesti.
Purtand pretutindeni cu sine pe la targurile nationale de profil mapa plina cu diplome, din car cea mai draga ii este aceea de…. Academician in arta populara, oferita de catre Complexul Muzeal Astra din Dumbrava Sibiului. Maria Dinoiu este un nume cunoscut si respectat in lumea mesterilor populari atestati si legitimati ca atare de institutiile muzeale nationale, cele care patroneaza marile evenimente expozitionale din domeniul artei populare.
Dincolo de numeroasele premii obtinute de-a lungul intregii cariere, Mioara Dinoiu, cea care, in 2006 si-a urcat in avion razboiul de tesut, sculurile de lana sau de bumbac, dar si stergarele, macatele sau geacurile si a zburat tocmai in Anglia, ca sa invete si pe englezoaice tesutul romanesc, ea, Mioara, are in suflet, mai presus de orice, marea bucurie sa-si stie mestesugul atat de indragit la adapost de orice pericol. Si asta pentru ca, gratie ei, mai toate femeile si fetele Polovragilor sunt gata sa-i duca pe mai departe mostenirea.
Si asta nu-i putin lucru!…
mioara_dinoiu_10mioara_dinoiu_09mioara_dinoiu_08mioara_dinoiu_07mioara_dinoiu_06mioara_dinoiu_05mioara_dinoiu_04mioara_dinoiu_03Maria Dinoiumioara_dinoiu_02
Ion Ratezeanu – Tg-Jiu

ion_ratezeanu_01Autorul acestor randuri marturiseste fara sfiala vechea prietenie ce-l leaga de cel mai… artist si mai boem dintre toti mesterii populari pe care-i are Gorjul la aceasta ora.
Pastrand cu sfintenie traditia doar in privinta obiectelor casnice de ceramica, in principal strachinile si oalele de lut, care sunt si azi identice cu cele din Galesoaia de acum o suta de ani, Ion al nostru se schimba imediat cand e vorba de ceramica decorativa, de obiectele frumoase, carora el le croieste forme si culori nemaiintalnite.
Tocmai creativitatea sa aparte a fost rasplatita cu Marele Premiu si Trofeul Targului National al Mesterilor Populari din Romania, organizat la sfarsitul lui noiembrie 2009 in Cetatea Baniei, Craiova.
ion_ratezeanu_12ion_ratezeanu_11ion_ratezeanu_10ion_ratezeanu_09ion_ratezeanu_08ion_ratezeanu_07ion_ratezeanu_06ion_ratezeanu_05ion_ratezeanu_04ion_ratezeanu_02

Valentina Gheorghe – Balanesti

valentina_gheorghe_01La prima vedere, Valentina Gheorghe ti se pare un om dificil si greu de suportat. Iti spune verde in fata ce gandeste, fara sa-si bata capul daca spusele sale iti convin sau ba. Felul acesta de a fi, direct, uneori chiar brutal, e doar o platosa, in spatele careia se ascunde un caracter puternic, dar si un suflet plin de sensibilitate.

Te convingi imediat de acest lucru privindu-i tesaturile – adevarate poeme, dar si ascultandu-i doinele, fiindca Valentina e unul dintre cei mai valorosi si mai plini de autentic rapsozi ai Gorjului, rasfatat si azi cu numeroase premii obtinute la mari festivaluri folclorice ale tarii si care au prevazute sectiuni pentru astfel de interpreti.
valentina_gheorghe_02 valentina_gheorghe_03 valentina_gheorghe_04 valentina_gheorghe_05 valentina_gheorghe_06

Nicolae Guta – Bumbesti-Jiu

nicolae_guta_01In primele doua decenii de activitate ale Scolii Populare de Arta Tg-Jiu, in Balanesti, important centru viticol si loc al nasterii merelui savant Ion Popescu Voitesti, se crease o adevarata scoala de sculptura, initiata de un mare artist al lemnului, dascalul Panoiu.
Pasiunea sadita de batranul invatator in sufletul invatacelului de odinioara, Nicolae Guta, a rezistat prin timp pana astazi. Asa se face ca, dupa ce o viata intreaga a continuat sa educe copiii Balanestilor ori pe cei din Bumbesti-Jiu in spiritul frumosului, odata pensionat cu cativa ani in urma, Nicolae Guta nu s-a putut hotari sa se desparta nici de micii lui prieteni de la cercul de Arta Lemnului, nici de mirosul atat de familiar al scandurii proaspat fasonate, al baitului ori al lacului. Spre bucuria noastra, a tuturor, dar mai ales a copiilor nosti, viitorii mesteri de maine!
nicolae_guta_02 nicolae_guta_04 nicolae_guta_05 nicolae_guta_06 nicolae_guta_07

Filomela Tistere – Sohodol, Tismana

filomela_tistere_o1Este de departe cea mai tanara dintre mesterii nostri instructori, dar si, doar aparent paradoxal, cea mai prezenta dintre toti la marile targuri de arta populara organizate pretutindeni in tara, dar si in strainatate.

Ca o „leoaica” ce se respecta, Filomela a reusit, in cei cinci ani de cand s-a angajat la Scoala Populara de Arta, sa termine liceul, sa se inscrie la facultate si, daca totul va iesi dupa cum a planuit, sa termine si un master in domeniul mestesugurilor traditionale, in cel al antropologiei ori in domeniul managementului cultural. Ambitioasa cum e, leoaica noastra va reusi cu siguranta!
filomela_tistere_02 filomela_tistere_03 filomela_tistere_04 filomela_tistere_05

Nicolae Vaideanu – Pestisani

nicolae_vaideanu_01Excelent tamplar, mai ales in domeniul mobilierului si al usilor sculpatate, Nicu Vaideanu s-a apropiat mai greu de sculptura mica, de tehnica machetei ori de cea a icoanei de vatra, atat de specifica Tarii Jiului de Sus.

In ultimul timp insa, progresele pe care dascalul le-a obtinut laolalta cu elevii sai sunt confirmarea cea mai elocventa a insusirii depline a tehnicilor specifice acestor migaloase activitati, cat si a intelegerii profunde a resorturilor si reperelor estetice pe care mesterul popular din arealul gorjenesc si oltenesc si le-a stabilit, conservat si perpetuat prin vremuri pana la noi.
nicolae_vaideanu_02 nicolae_vaideanu_03 nicolae_vaideanu_04 nicolae_vaideanu_05

Ileana Tudorescu – Pestisani

ileana_tudorescu_01
Arta tesutului in lana din zona Tismanei, renumita in toata tara, este reprezentata la nivel performant si de activitatea sectiei externe Pestisani, condusa de Ileana Tudorescu.
Rafinamentul cromatic, ca si excelenta arhitectura a motivelor florale, atat de caracteristice tesaturilor oltenesti, sunt , credem, edificatoare in creatiile sale.

 

ileana_tudorescu_02 ileana_tudorescu_03 ileana_tudorescu_04 ileana_tudorescu_05

Ion Rosu – Polovragi

ion_rosu_01
Colegul si prietenul nostru, domnul Ion Rosu, este singurul reprezentant al unor îndeletniciri definitorii pentru arta lemnului in comunitățile rromilor din Gorj – împletiturile în lemn si construcția de mobilier tradițional oltenesc.

Lucrările sale oglindesc tradițiile și talentul specific zonei.

Ne bucura sa apreciem seriozitatea domnului Ion Rosu, dovedita de bunele rezultate ale activitatii coordonate de el la Polovragi.
ion_rosu_02 ion_rosu_03 ion_rosu_04

Elena Popescu – Telesti

elena_popescu_01
Elena Popescu este nascuta in Radosi, Crasna si maritata in Telesti.

Aceasta explica caracteristica tesaturilor sale, unele tipice zonei Novacilor, lucrate mai ales in alb si negru, celelalte specifice zonei unde locuieste in prezent.

Trebuie salutata si initiativa sa, anume aceea de a se ocupa in mod voluntar de un grup folcloric, format tot din cursantele ei de la activitatea de tesaturi traditionale.
elena_popescu_02 elena_popescu_03 elena_popescu_04 elena_popescu_05 elena_popescu_06

Liliana Mischie – Telesti

liliana_mischie_01
Colega si prietena Elenei Popescu, Liliana Mischie a activat pana acum doi ani la Fabrica de Confectii Tg-jIu.

De atunci incoace invata fetele telestenilor cum sa-si imbrace in port popular gorjenesc papusile favorite sau cum sa brodeze o iie sau o fata de masa cu motive gorjenesti.

Rafinamentul coloristic si cel al croielii stau marturie in modelele create.
liliana_mischie_02 liliana_mischie_03 liliana_mischie_04 liliana_mischie_05 liliana_mischie_06

Ionel Traian – Tg-Carbunesti

ionel_traian_01Licentiat in Fizica, domnul profesor Ionel Traian este cunoscut la fel de bine prin doua din pasiunile sale, cu care se poate mandri prin performante deosebite.

Prima este legata de dansul popular, domnia sa fiind instructorul formatiei de dansuri populare a Ansamblului „Gilortul”, sectia noastra interna.

Cealalta, la fel de performanta, e concretizata in zeci de machete artistice, realizate cu migala si cu un deosebit simt al proportiilor si detaliilor.
ionel_traian_03 ionel_traian_04 ionel_traian_05 ionel_traian_06 ionel_traian_07

Stefan Popescu – Tg-Jiu

stefan_popescu_01Fondator al unei adevarate scoli de nai si fluier in Gorj, interpret renumit la aproape 30 de instrumente si pseudoinstrumente aerofone, Stefan Popescu, actualul director adjunct al institutiei, este in acelasi timp un cunoscut creator de instrumente muzicale, mai ales de fluiere din prun si de naiuri, construite de cele mai multe ori din bambus sau soc.
Pentru performantele artistice, dar si pentru calitatea superioara a instrumentelor fabricate de el, Stefan Popescu a fost distins de catre Complexul Muzeal Astra din Sibiu cu titlul de Academician in Arta Populara. la acesta ora vedeta pregateste lucrarea de doctorat la Facultatea de Agronomie din Craiova, cu o tema legata de confectionarea instrumentelor de suflat din pomii fructiferi.
stefan_popescu_02 stefan_popescu_03 stefan_popescu_04 stefan_popescu_05 stefan_popescu_06 stefan_popescu_07 stefan_popescu_08 stefan_popescu_09 stefan_popescu_10

Maria Drumen si Mihaela Vacariu – Topesti

La Topesti, localitate componenta a orasului Tismana, functioneaza de cativa ani o sectie de cusaturi si tesaturi traditionale, coordonate de doamnele Maria Drumen si Mihaela Vacariu.
Mama si fiica, doamnele instructoare pun multa munca si mult suflet in instruirea tinerelor fete din Topesti. Multumite, acestea din urma umplu pana la refuz atelierul din Centrul Cultural Comunitar, intarind nadejdea de perenitatea artei noastre populare.
maria_drumen_02 maria_drumen_03 mihaela_vacariu_02 mihaela_vacariu_03

Ion Popescu – Curtisoara

Sot al Rodicai Mischiu, titulara activitatii de Arta lemnului de la Curtisoara, aflata in concediu de maternitate, dl. Ion Popescu suplineste pe sotia sa pe tot parcursul concediului. Dupa cum se vede, face acest lucru cu placere, cu daruire si responsabilitate.
popescu_ion_02 popescu_ion_03 popescu_ion_04 popescu_ion_05 popescu_ion_06

Mircea Puiu – Crasna

mircea_puiu_01
Titularul cercului de Arta Lemnului de la sectia externa Crasna este tot un fost elev al scolii noastre. Motivele populare romanesti se impletesc la Puiu Mircea cu altele, venind dinspre arta decorativa culta, asa cum era ea asimilata pe vremuri la vechile Scoli de Arte si Meserii.
Dincolo de excelenta tehnica dovedita de in lucrarile expuse pe simeze, mai ramane ca autorul sa dovedesca asimilarea organica a motivelor noastre populare, atat de renumite si de pretuite de adevaratii cunoscatori de arta.

mircea_puiu_02 mircea_puiu_03 mircea_puiu_04 mircea_puiu_05

Elisaveta Onea – Polovragi

Motivele atat de particulare ale cusaturilor traditionale din zona Novaci – Polovragi sunt realizate cu maiestrie si respect pentru autentic de catre cursantele atelierului de profil, coordonat de doamna instructoare Elisabeta Onea.

Daciana Ungureanu – Novaci

daciana_ungureanu_01
Daciana Ungureanu este un artist cu o putere de creatie debordanta, dublata de un rafinament pe masura.

Motivele populare se inmanuncheaza in mod fericit cu talentul si pasiunea sa, iar rezultatul s-a concretizat intr-o serie de superbe vase de lut ars!

 

daciana_ungureanu_02 daciana_ungureanu_03 daciana_ungureanu_04 daciana_ungureanu_05 daciana_ungureanu_06