Ansamblurile folclorice

Creat la inceputul anului 2005 de Viorel Garbaciu, directorul Scolii Populare de Arta Targu-Jiu, in ideea oferirii unei veritabile rampe de lansare si consacrare pentru valorilepotentiale sau de perspectiva din randul elevilor si dascalilor institutiei, dar si ca o excelenta modalitate de promovare a imaginii acestei prestigioase unitati de invatamant artistic a Gorjului.
La inceput, conducerea muzicala a viitorului ansamblu a fost incredintata talentatului violonist si dirijor Marcel Parnica. Debutul scenic al Ansamblului s-a petrecut in ziua de 10 martie 2005, la Casa de Cultura a sindicatelor din Targu-Jiu, in fata unui public ce a umplut pana la refuz sala la ambele reprezentatii. Concertul de botez al noului ansamblu de cantece si dansuri, care de acum incolo avea sa poarte numele Privighetorii cantecului romanesc, Maria Lataretu, intitulat „Maria neichii, Marie…” a fost inregistrat si transmis integral de TVR Craiova. Debutul proaspetei formatii a fost onorat de participarea unor oaspeti de seama, valori ale cantecului nostru popular: Maria Ciobanu, Ionut Dolanescu, Nelu Balasoiu, Angelica Stoican, Gheorghe Rosoga, Emilia Bubulac, Mariana Ionescu Capitanescu. Alaturi de ei, solistii proprii: Sica Rusu-Durlai, Victor Tita, Constantin Dodo Lataretu, Vasile si Nuti Tapota-Lataretu, Maria Corlan-Mischie, Emilia Dragotoiu-Nanu, Maria Maracine-Pitigoi, Camelia Argint, Cristina Boian, Carmen Sarcina, Ion Dragan, Nicoleta Lacatusu, poliinstrumentistul Stefan Popescu, taraful traditional „Rapsozii Gorjului”.

In debutul celui de-al doilea spectacol a avut loc un scurt ceremonial, la care au rostit alocutiuni de salut: Ioana Lataretu, nora marii artiste, Ion Calinoiu, presedintele Consiliului Judetean Gorj, Sabin Stamatescu, vicepresedintele Ligii Culturale „Fiii Gorjului” Bucuresti. Tot cu acest prilej a debutat si grupul folcloric „Mariile Gorjului”, format din 35 de eleve si profesoarele lor, imbracate toate in minunate costume gorjenesti de patrimoniu, care au interpretat un cuprinzator potpuriu din cantecele Mariei Lataretu.
Dincolo de numeroase alte prezente pe scenele asezamintelor culturale gorjene, Ansamblul „Maria Lataretu” a trecut cu brio, in chiar primul an al existentei sale de cateva veritabile „probe de foc”: Spectacolul de binefacere realizat pe scena Teatrului National „Marin Sorescu” din Craiova in colaborare cu Mitropolia Olteniei, concertul radiodifuzat si inregistrat de TVR „Gheorghe, mai Gheorghe… Rosoga!” sustinut la Bucuresti, la sala Mihail Jora a Societatii Nationale de Radiodifuziune (orchestra a acompaniat aici pe artistul sarbatorit, dar si pe numerosii sai invitati, veniti sa-l omagieze), spectacolul „Lung ii drumu’ Gorjului…”, realizat la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” in colaborare cu Liga Culturala „Fiii Gorjului” din Bucuresti.
Anul 2006, al doilea de existenta a ansamblului, a debutat si el in forta. Afland despre impasul in care se gasea preconizata constructie a Casei Muzeu „Maria Lataretu” de la Balcesti-Gorj, aflata dupa mai bine de zece ani de „eforturi intense” doar la nivelul temeliei, conducerea Scolii Populare de Arta Targu-Jiu, impreuna cu Mariana Medregan, presedinta asociatiei omonime din Balcesti, a luat initiativa organizarii unui spectacol de exceptie, ale carei incasari sa fie donate intru materializarea visului balcestenilor si al tuturor celor care pastreaza vie in minte si in inima amintirea Privighetorii Gorjului.
Asa s-a nascut ideea concertului extraordinar „Te tin minte, mai, draga Marie…”, organizat la Targu-Jiu, in seara zilei de 2 martie 2006. Un maraton folcloric de neuitat si de neegalat, probabil cel mai lung si mai plin de „capete de afis” eveniment de acest fel realizat vreodata in Romania. Afirmatia are deplina acoperire, cata vreme, concertul a tinut peste sapte ore si jumatate. Cat priveste numarul si valoarea interpretilor veniti sa cinsteasca memoria marii artiste, va lasam sa judecati singuri, prezentand doar lista invitatilor: Ionela Prodan, Viorica Flintasu, Angelica Stoican, Gheorghe Rosoga, Tiberiu Ceia, Nicolae Sabau, Aneta Stan, Valeria Peter Predescu, Florica Zaha, Nelu Balasoiu, Floarea Calota, Anton Achitei, Maria Butaciu, Polina Manoila, Tudorita Gorjanu, Dumitru Zamfira, Mariana Anghel, Emilia Bubulac, Sica Rusu Durlai, Anica Gantu, Victor Tita, Mihai Mihalache, Elena Leftescu Breazu, Stefan Popescu (instrumente si pseudoinstrumente de suflat), Adrian Luca (vioara), Ion Lianu (taragot). La acestia sau adaugat solistii Ansamblului Profesionist „Doina Gorjului”, invitati si ei in spectacol: Petrica Matu Stoian, Maria Loga, Victorita Lacatusu, Niculina Stoican, Ion Ghitulescu, Ileana Bacatea, Natalia Gorjeanu, Ileana Laceanu, Claudia Torop. In spectacol au mai evoluat: Grupul „Mariile Gorjului” si Taraful traditional „Rapsozii Gorjului”, ale Scolii Populare de Arta Targu-Jiu. Conducerea muzicala a fost asigurata de dirijorii Ionel Puia si Ilie Cetean. Realizatorii spectacolului: Viorel Garbaciu si Florentina Satmari, cea care a coordonat si echipa de profesionisti de la Centrul National Media Bucuresti, venita sa inregistreze integral spectacolul. De altfel televiziunile National si Favorit au prezentat in serial vreme de cinci saptamani intreaga derulare a acestui veritabil maraton folcloric.
Suma de peste 87.000.000 lei vechi, obtinuta din vanzarea biletelor si din donatii, completata ulterior de alte gesturi de solidaritate si binefacere, a facut posibila realizarea Casei Muzeu „Maria Lataretu” de la Balcesti-Gorj, inaugurata in toamna aceluiasi an, la 27 septembrie.
Dupa o prezenta onoranta si incununata de succes la Festivalul International de Folclor de la Tusla-Istambul (Turcia), revenit in tara, ansamblul a mai concertat pe scena Centrului Cultural al M.A.I. din Bucuresti, la inaugurarea Casei Memoriale „Maria Lataretu” si la editia 2006 a Festivalului Cantecului Romanesc purtand numele patroanei ansamblului. La aceasta din urma ocazie a debutat, pe langa formatiile deja consacrate si amintite aici, si Grupul vocal barbatesc „Ca la Gorj”.

Incepand din iunie 2006, conducerea muzicala a ansamblului a revenit profesorului, violonistului si dirijorului Adrian Luca. Formatia de dansuri a ansamblului a fost pregatita in primii doi ani de coregraful Marian Stelea.
Urmatorii doi ani – 2007 si 2008 – au confirmat aprecierile specialistilor, ale mass-media si marelui public. Fie ca au evoluat in mari spectacole in Bucuresti (la Sala Polivalenta, de Ziua Europei, in 2007, ori la Centrul Cultural al MIRA, 2007-2008), la Otopeni, Govora, Craiova, Filiasi si in alte atatea locuri din Gorj si din tara, mesagerii cantecului si dansului gorjenesc au cules ropote de aplauze si ovatii.
Acasa, la Targu-Jiu, „Maria Lataretu” a impresionat in cateva spectacole de stima, prezentate publicului iubitor de arta populara scenica cu prilejul Festivalului international de folclor „Targu-Jiu 2007/2008”, cu cel al editiilor anuale ale Festivalului national al cantecului popular romanesc purtand numele patroanei noastre spirituale, Maria Lataretu, ori cu alte prilejuri.
In cei doi ani la care ne referim, la conducerea muzicala s-a aflat profesorul, violonistul si dirijorul Ilie Cetean, iar coregrafia Ansamblului a revenit cunoscutului maistru Stefan Mirulescu.

Orchestra, dansatorii, solistii vocali si instrumentisti ai Ansamblului

Membrii Orchestrei „Maria Lataretu” provin dintre profesorii si cei mai buni elevi ai claselor de muzica populara instrumentala, la care se adauga, in calitate de colaboratori, fosti elevi sau cativa pensionari provenind de la Ansamblul „Doina Gorjului”. Dansatorii nostri sunt elevi sau studenti, activand pe baza de voluntariat.
In afara de doi solisti vocali consacrati – Sica Rusu Durlai si Victor Tita -, restul solitilor ansamblului provin din randul cadrelor didactice ale Scolii Populare de Arta (EmiliaDragotoiu Nanu, Maria Maracine Pitigoi, Maria Corlan Mischie, Carmen Sarcina, Camelia Argint, Cristina Boian), precum si din randul celor mai valorosi elevi si absolventi: Ion Dragan, Olimpia Vegliach, Vali Lataretu, Liliana Ciochina, Angelica Mutu, Violeta Cojocaru, Maria Bandoiu, Raluca Elena Capitanescu, Ionel George Constantin s.a.
Dintre solistii instrumentisti, ii amintim pe Stefan Popescu (interpret virtuoz la peste 20 de instrumente si pseudoinstrumente de suflat, dar si creator de instrumente populare aerofone), pe taragotistul Ion Lianu, pe clarinetistul Vasile Gheorghe, pe naistii Razvan Popescu si Daniel Sosoi si pe fluierasul si taragotistul Horia Pondriche, toti trei inca elevi ai nostri.

Participari la emisiuni de radio si televiziune

De la infiintare si pana in prezent Ansamblul Folcloric „Maria Lataretu” a fost mereu prezent in emisiunile tuturor posturilor publice si private de radio-difuziune care promoveaza si difuzeaza muzica populara. De cele mai multe ori, televiziunile au preluat integral concerte si spectacole ale ansamblului: TVR2, TVR International si TVR Craiova, National, Favorit, OTV si DDTV. Solistii ansamblului sunt prezenti aproape saptamanal in emisiuni de profil de la posturile de radio si televiziune nationale si locale.